יום חמישי, 26 במאי 2011

WIKI כסביבת לימודים מתוקשבת


סביבת לימוד ונושא הלמידה של הסביבה המתוקשבת
הסביבה הלימודית המתוקשבת  שבחרנו היא - siteswiki אשר מבוססת על טכנולוגית הויקי. סביבה זו שייכת למחלקת הכלים השיתופיים ברשת תחת הכותרת ווב-2. הכלי מאפשר יצירת מידע שיתופי בשיתופיות עם קבוצת משתמשים. הויקי הוא מצבור דפי ווב באתר ייעודי שניתנת בהם הרשאה בעריכה להוספה ולהשמטה לכל משתתף בו.
מטרות הלמידה בסביבת העבודה המתוקשבת

  1. הצגת המידע בדרך בהירה ומשכנעת והפצתו:התלמיד יעצב את המידע שברשותו בהתחשב בנמענים (משתמשים) כך שיהיה נגיש, ברור ומשכנע . בסופו של דבר התוצרים יהיו מגוונים והם פרי עבודת צוות שלא שייכים לאף אחד.
  2. שיתופיות בהבניית ידע זהו שם המשחק , ויש לציין כי השיתופיות היא לא רק בתוצר אלא בתהליך  וגם בהערכה שהוא מרכיב חשוב בלמידה .
  3. יצירת גירוי ועניין של התלמיד בלימודי מדעים.
  4. רכישת מיומנויות לימודיות אצל התלמיד :עבודת מחקר, שאלת שאלות , איסוף חומר ועיבודו תוך כדי התמקדות בשאלת חקר ובעבודה יחידנית או בזוגות או יותר .
  5. רכישת מיומנויות בתחום המחשב, עבודה עם מאגרי מידע, אינטרנט  ועוד..
  6. בעיקרו של דבר – שיטת הלמידה החדשה היא התנסותית , חווייתית , לא שגרתית ומעניינת יותר, המורה הופך יותר ויותר למנחה שנותן כלים וחושף את הילדים למירב האמצעים ומקורות המידע  .

מדוע נדרשת סביבה דיגיטאלית לתוצרים אלו:
הסביבה נוחה לשימוש, אין צורך בידע קודם או בהבנה בהקמת אתרי אינטרנט. לכל ילד ישמקום להביע את עצמו בדף אינטרנטי אישי בדרכים מגוונות (תמונות, קישורים, מצגות, סרטונים ועוד). מסגרת הויקי מאפשרת קשר ישיר בין התלמיד לבין המורים המקצועייםהשונים המלמדים את התלמיד ויכולת להגיב באופן שוטף וכן קשר ישיר בין התלמידים לביןעצמם. מערכת הויקי מאפשרת שמירה נוחה של עבודות ומצגות שנעשו על ידי התלמידים לאורךהשנה ובאמצעותה ניתן להציג פורטפוליו של עבודות התלמידים. מסגרת הויקי מאפשרת הוראהמותאמת אשר מוכלות בה רמות למידה שונות. כלי זה מאפשר את ההוראה הדיפרנציאליתההכרחית בכיתות הקטנות.
  • רמת שיתופיות הנדרשת בפעילות באה לידי ביטוי :
  1. שיתופיות בתוצר
  2. שיתופיות בתהליך
  3. שיתופיות בהערכה
  • ניתן להשתמש בויקי למתן מטלה שיתופית כמו למשל להעלות מאגר מידע כיתתי בנושא לימודיבמקצוע מסוים. העבודה יכולה להיות משימת חקר שבה כל תלמיד תורם את חלקו למאגרהמידע. תלמידים בעלי ידע נוסף בשימוש במחשב יכולים גם לעצב את דפי המאגר בדרכם. הערכה יכולה להינתן בהתאם לתרומת הלומד.
  • בויקי סביבה ממחושבת למתן מטלה שיתופית כמו למשל להעלות מאגר מידע כיתתי בנושא לימודיבמקצוע מסוים. העבודה יכולה להיות משימת חקר שבה כל תלמיד תורם את חלקו למאגרהמידע. תלמידים בעלי ידע נוסף בשימוש במחשב יכולים גם לעצב את דפי המאגר בדרכם. הערכה יכולה להינתן בהתאם לתרומת הלומד.
  • בסביבת הויקי אפשר לתת מטלה שיתופית בשיטת הג'יגסו: הכיתה מתחלקת לקבוצות מומחים, וכל קבוצה משלימה חלק בפזל, ומתקבל תוצר שלם. אפשר להשתמש לפתרון דף עבודה שבו כלתלמיד בקבוצה פותר חלק מהדף, ניתן לחלק את השאלות לתתי נושאים ולדרוש מכל תלמידלפתור שאלה אחת בכל נושא. אפשרי גם במקצוע המדעים כפי הראינו. בדרך זו יוצריםשיתוף בתהליך וחלוקת עבודה. ניתן לבקש מהתלמידים להחליף תפקידים, כך שכל אחד יוכללהוסיף פרטים על מה שכבר כתבו החברים מהקבוצה, וכך לעבות את התוצר, ולאפשר לכולםלהתעמק בכל התמונה

אין תגובות: